Járművekkel kapcsolatos polgári jogi ügyek

Járműve meghibásodott?
Átverte az eladó?
Garanciális jogával kíván élni?

Mi segítünk érvényesíteni jogait!

A legtöbbször hozzánk érkező kérdés: van-e garancia használt autóra? Röviden a válasz: IGEN!

Mivel a használt autók adásvételi szerződéseiben csak elenyésző  esetben szerepel kifejezett jótállás vállalása, ennek elemzésétől most eltekintünk.

Ha az adásvételi szerződés nem tartalmaz semmilyen jótállásra, garanciára vagy szavatosságra irányuló eladói vállalást, nos, még ebben az esetben is meglehetősen kedvező a vevő helyzete. Ugyanis a Ptk. garantálja a számára, hogy válasszon: az eladás időpontjában fennálló rejtett hibát az eladónak ki kell javítania, vagy a vételárat le kell szállítania, vagy (a jelentéktelen hiba esetét kivéve) az autót ki kell cserélnie vagy vissza kell vennie.

Ez a fenti ún. kellékszavatosság intézménye (hétköznapi nyelvben a garanciát általában erre értjük), mely mind magánszemély, mind autókereskedő cég eladó esetén fennáll – a két eset közötti különbség az, hogy probléma esetén kinek kell bizonyítania az igazát és hogyan? Magánszemély eladó esetén a vevő egy éven belül jelezheti és köteles bizonyítani, hogy a hiba az adásvételkor már megvolt.

Cégtől történő vásárlás esetén viszont hat hónapig – ellenkező bizonyítás hiányában – „a vevőnek van igaza”, vagyis itt az eladónak kell azt bizonyítania, hogy az autó rejtett hibája az értékesítéskor nem volt meg. Fontos, hogy az első hat hónap elteltével sem szűnik meg a szavatosság, de ezt követően (még másfél évig) már a vevőnek kell bizonyítania, hogy a hiba fennállt a vásárláskor.

Megjegyezzük, hogy nincs szavatosság abban az esetben, ha az autó rejtett hibájával a vevő pontosan tisztában volt, vagy fel kellett volna ismernie, vagy erről a vásárláskor tájékoztatták.

Konzultáljon velünk

Közel 20 év szakmai és üzleti tapasztalattal állunk rendelkezésére