Közlekedési jog

Ittas vezetés, gyorshajtás, közúti baleset okozása, szabálysértési ügyek?
Jó helyen jár!

Ittas vezetés

Az ittas vezetést a törvény mindig szigorúan büntette, de az úgynevezett „zéró tolerancia” bevezetése óta nagyon súlyos következményekre lehet számítani minden esetben. A büntetés a több százezer forintos pénzbüntetésen kívül akár több éves jogosítvány-elvétel, utánképzés és akár szabadságvesztés is lehet.

Várható következmények

0,5 ezrelék alatti véralkoholszint és első alkalommal történt ittas vezetés esetén 6-12 hónap vezetéstől eltiltásra (azaz jogosítvány bevonásra), 100-300 ezer forint pénzbírságra és kötelező utánképzésre számíthatunk.

0,5 ezrelék véralkohol szint fölött viszont már bűncselekményről beszélünk, így a jogkövetkezmények is jóval súlyosabbak: a jogosítvány bevonása minimum 1 évre történik, de akár végleges is lehet;  alapesetben 1-2 év vezetéstől eltiltás (jogosítvány-elvétel), 200-300 ezer forint pénzbüntetés és kötelező utánképzés az általános kiszabott büntetés.

Amennyiben nem ez volt az első eset, hogy ittasan ült a volán mögé, vagy személyi sérülés is történt, akkor a legsúlyosabb következményekre lehet számítani: ténylegesen letöltendő szabadságvesztés és akár örök vezetéstől való eltiltás.

Érdemes megjegyezni, hogy az említett kötelező utánképzés nem KRESZ tanfolyam, hanem a közlekedési főfelügyeletnél szervezett foglalkozás, amin először egy felmérésen kell részt venni. A felmérésben KRESZ teszt, vezetés és pszichológiai beszélgetés történik, ezt követően kapunk egy besorolást, és tanfolyamra, valamint vizsgára, továbbá orvosi – pszichológiai – foglalkozásokra kell járni. Mivel ezt a képzést csak a közlekedési főfelügyelet végzi, (tehát nem autósiskolák), ezért a díjak is magasak, százezer forintos nagyságrendűek. Van lehetőség azonban arra, hogy az utánképzés kötelezettségét elkerülje.

Irodánk a korrekt tájékoztatás elvét vallja, így – számos, az ügyfeleket alaptalan és teljesíthetetlen ígéretekkel megszerezni kívánó irodával ellentétben – fontosnak tartjuk leszögezni: sajnos azt nem tudjuk garantálni, hogy mindenképpen és azonnal visszakapja jogosítványát. Egyben azonban minden ügyfelünk biztos lehet: legjobb tudásunk szerint látjuk el képviseletét és ha ügyében van kapaszkodó, azt megtaláljuk, valamint minden olyan enyhítő körülményt feltárunk, amivel a lehető legkisebb büntetés felé mozdítjuk a mérleg nyelvét.

Gyorshajtás

A gyorshajtás következményei az elkövetés körülményeitől függően szabálysértési szankciók vagy az ún. objektív felelősség körében kiszabható közigazgatási bírság lehetnek. Nagyon leegyszerűsítve megállapíthatjuk, hogy amennyiben megállít a rendőr, úgy szabálysértés miatt fog felelősségre vonni, ha pedig nem állít meg, akkor a közigazgatási bírságról szóló csekket fog kapni a jármű üzembentartója. Napjainkban egyre kevésbé jellemző az igazoltatásos sebességmérés, az esetek 90%-ában az objektív felelősség körébe tartozó bírságokat próbál a rendőrség érvényesíteni. Az objektív felelősség alóli mentesülés eseteit egyrészt a vonatkozó jogszabály tartalmazza, másrészt az ügy valamennyi körülményét figyelembevéve bizonyos esetekben eredményesen támadható a bírságot kiszabó határozat. A rendelkezésre álló határidőkre kiemelten kell figyelni ennél az ügytípusnál.

Konzultáljon velünk

Közel 20 év szakmai és üzleti tapasztalattal állunk rendelkezésére